top of page
  • Szerző képeSzőnyegtisztító Központ

Minden, amit tudni lehet a permet-extrakciós szőnyegtisztításról

Ebben a cikkünkben a szőnyegtisztítás egyik legjobban elterjedt típusáról fogunk részletesen írni, ami pedig nem más, mint ahogy a címsorban is olvasható, a permet-extrakciós módszer.


Először is tisztázzuk le a fogalmakat!

Permet-extrakció, spray-extraction angolul vagy spürhextraktion németül. A permet az apró cseppekre szétporlasztott folyadék, amit jelen esetben egyenletesen eloszlatunk a szőnyegtisztító gép pisztolyának segítségével a tisztítandó felület(ek)en. Az extrakció, az egy latin eredetű szó, jelentése kivonás. Ami a szőnyegtisztítás esetében azt jelenti, hogy a szőnyegben található, a tisztítószeres oldat által feloldott szennyeződéseket kivonjuk, azaz eltávolítjuk a szálak közül.


Mire van szükség a permet-extrakciós szőnyegtisztításhoz?

  1. Először is szükség lesz egy permet-extrakciós szőnyegtisztító gépre, mint például a Karcher Puzzi 10/1 vagy 10/2. Ezekben a gépek két funkcióval rendelkeznek, nem lesz nagyon meglepő melyek ezek a funkciók. :) Permetező funkció és szívó funkció, de tudjuk őket egyidejűleg is működtetni, ezt leginkább az öblítéshez kell használni. Ezeket a gépeket 300 - 500 ezer Forintért meg lehet vásárolni, de 6 - 10 ezer Forintért / nap ki is lehet bérelni. Ha pedig nem akarunk személyesen vesződni a szőnyegtisztítással és magasabb minőségű munkát szeretnél, akkor szőnyegtisztító céget is fel tudunk bérelni erre (az egyébként nem kis szaktudást igénylő) feladatra. A tapasztalaton, a szaktudáson és a helyes tisztítószer megválasztásán kívül azért is sokkal magasabb lesz az elvégzett szőnyegtisztítás minősége ha szakembert hív az ember, mert mi például nem a "kis" Puzzit használjuk, hanem a nagy 30/4-est, ami erősebben permetez és erősebben szív is, plusz ki van egészítve a PW 30-as hengerkefés fejegységgel, így sokkal hatékonyabban távolítja el a szálak közül a szennyeződéseket.

  2. Második kellék a szőnyegtisztító szer. A megfelelő anyag kiválasztásához a gyártók által hasznos leírásokat találni, de a tapasztalat és a szaktudás jobb tanácsadó! Rengeteg háztartási forgalomban lévő szőnyegtisztítót találni, amit könnyű szerrel be is tud bárki szerezni. Az ipari felhasználásra szánt anyagokat már inkább csak takarítószer nagykerekben lehet kapni, ahol általában regisztrált cégeket szolgálnak ki vásárlási limittel. Az ipari szőnyegtisztítók használatához ismerni is kell az adott terméket, mert erősebb koncentrációjukból fakadóan könnyen kárt tehetünk a szőnyeg anyagában, enyhébb esetben kifakíthatjuk a színét. Óvatosság, elővigyázatosság, körültekintés ha vegyszert használunk!

  3. Tiszta víz. Vannak ugyan száraz szőnyegtisztítási eljárások, de a permet-extrakciós szőnyegtisztításhoz, a tisztítószeres oldat elkészítéséhez, az öblítéshez több liter vízre van szükség.

  4. Porszívó vagy poroló. Ugyan ezekre az eszközre a szőnyegtisztítás legelső lépésénél van szükség, mivel a nedves tisztítás csak egy alapos porszívózást vagy egy szőnyegporolást követően lehet hatékony! A szőnyeget két féleképpen lehet kiporolni, szőnyegporoló állványon vagy szőnyegporoló géppel, de erről majd egy következő bejegyzésben fogunk beszélni. Most pedig...



Vegyük át, hogyan is működik az eljárás!

A permet-extrakciós szőnyegtisztítás két fő lépésből áll, mégpedig a tisztítószeres oldat felviteléből a tisztítandó felületre, ami jelen esetben egy koszos szőnyeg, és az oldat által feloldott szennyeződések kivonásából. Lássuk a folyamatot kicsit részletesebben! Ez a művelet lépésről-lépésre úgy néz ki, hogy a tisztítószert a gyártó által megadott arányban tiszta vízzel összekeverjük. Ez az arány általában 2-5% szokott lenni, ami annyit jelent, hogy 10 liter vízbe 2 dl tisztítószert öntünk. Elkeverjük, majd a gép tartályába öntjük. Beindítjuk a gép permetező funkcióját és a pisztoly segítségével felvisszük a felületre az oldatunkat. Meg kell várnunk, amíg a szer kifejti hatását, ezt szakszóval behatási időnek hívjuk. 2 -től 6 perc között szokott lenni tisztítószertől függően. Ahogy letelt a várakozás kezdetét veszi az extraktálás. Bekapcsoljuk a szőnyegtisztító gép szívó rendszerét és a fejegységgel alaposan kiszívjuk a feloldott szennyeződésekkel teli oldatot a szőnyeg szálai közül. A permetezést és a kivonást addig ismételjük, amíg szinte tiszta folyadékot szívunk ki a szőnyegből. Ha ezt elértük, akkor jöhet az öblítés. Ezt a lépést tiszta vízzel vagy kifejezetten erre a célra gyártott öblítő szerrel hajtsuk végre. A gépen kapcsoljuk be mindkét funkciót, így az öblítés alatt egyszerre használva a szóró és a szívó egységet, öblítsük ki a szőnyeg szálai között hátra maradt nem kívánatos anyagokat.


Mely szőnyegtípusoknál alkalmazható ez a technika?

Tulajdonképpen bármelyik szőnyeg esetében alkalmazható a permet-extrakciós eljárás, de azért meg vannak ennek a technológiának is a határai. A kétoldalt használható rongyszőnyegeket, a hosszúszálú szőnyegeket és az egyéb szőtt szőnyegeket nem igazán szereti ez a masina, ugyanis a fej egysége úgy van kiképezve, hogy a rövidszőrű egy oldalt használható szőnyegek fekszenek neki a leginkább. Padlószőnyeget is lehet tisztítani permet-extrakciós technikával, ez esetben célszerű a nagyteljesítményű hengerkefés fejegységgel kiegészíteni a nagyobb hatékonyság érdekében. De vannak olyan padlószőnyegek, amiket csak száraz szőnyegtisztító megoldással lehet tisztítani, mert a szőnyeg alatt álpadló húzódik telis-tele vezetékekkel, amiket nedvesség nem érhet. De nagy forgalmú szállodák folyosóin sem szabad nedves tisztítást alkalmazni, mivel folyamatosan jönnek-mennek rajta az emberek és a cipőjükről több kosz kerül a vizes szőnyegre, mint a tisztítás előtt volt rajta.


Mik az előnyei és a hátrányai a permet-extrakciós szőnyegtisztításnak?

Előnyei:

  • helyben kivitelezhető

  • házilag, sajátkezűleg elvégezhető


Hátrányai:


3 lehetőséged van!

1. Hagyod a szőnyegeidet koszosan. Ezt egyáltalán nem ajánljuk!

2. Bérelsz egy permet-extrakciós szőnyegtisztító gépet, mint például a Kärcher Puzzi 10/1 és megcsinálod saját kezűleg. Ez esetben rá megy az egész napod és koránt sem biztos, hogy sikerrel jársz!

3. Elviszed a szőnyeged egy profi szőnyegtisztítóba! Mondjuk a Takarító Kommandó Szőnyegtisztító Központjába. Ezt ajánljuk! Ugyanis a porológépünkkel, a multi-kefés szőnyegtisztító gépünkkel és a centrifugánkkal tökéletesen tisztára mossuk a szőnyegeid!


Köszönjük a figyelmed, reméljük hasznos indokkal gazdagítottunk a cikkünkkel!

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page