top of page
  • Szerző képeSzőnyegtisztító Központ

Szőnyegek porszívózása

A Takarító Kommandó bogunkon már volt terítéken a porszívózás. Abban a cikkünkben részletesen kiveséztük a porszívók tulajdonságait, szűrőrendszerüket, tartozékaikat, szempontokat a választáshoz, így most ebbe nem megyünk bele annyira részletesen, ha mélyebben érdekel a téma, akkor ajánljuk figyelmedbe a "Megtanítunk porszívózni! Porszívózás Á-tól Z-ig" című írást a TAK oldalán. Itt most kiemelten a szőnyegek porszívózásáról fogunk beszélni.


Lássuk miről is fog akkor szólni ez a cikk!


Kezdjük a fogalom letisztázásával, hogy mi is a szőnyeg és milyen alapvető tulajdonságai vannak?


A szőnyeg a melegburkolatok családjába tartozó textil burkolati elem amit az esetek nagy többségében padlóburkolatként, ritkábban falvédőként is szoktak alkalmazni, ez utóbbit találóan faliszőnyegnek nevezzük. Mi most a padlón található szőnyegekre fogunk inkább koncentrálni. Ezeknek a szőnyegeknek alapvetően két fő irányzata van, és itt már az egyik meghatározó tulajdonsághoz el is jutottunk. Le van-e rögzítve a szőnyeg, avagy nincs? Ha le van ragasztva, akkor azt padlószőnyegnek nevezzük, ha pedig nincs, akkor szőnyegről beszélünk. A szőnyeg rögzítése vagy mozgathatósága meghatározza a szőnyegtisztítás módszereit, ugyanis a leragasztott padlószőnyeget csak a "lakhelyén", azaz a helyszínen tudjuk tisztítani viszonylag behatárolt eljárásokkal, amelyeknek szűkebbek a korlátai, szemben a mobilis szőnyegek tisztítási lehetőségeivel. Ez a hátrány már az első műveletnél, szakmai kifejezéssel élve Aranylépésnél, azaz a nem tapadó szennyeződések eltávolításánál megjelenik. Padlószőnyegek portalanításához az egyedüli fegyverünk a porszívó, míg szőnyegek esetén kézi vagy gépi porolásra, de akár a kirázásukra is van lehetőségünk, melyek közül a gépi porolás sokszor hatékonyabb a porszívózásnál!


Milyen típusai vannak a szőnyegeknek?


Napjainkban a szőnyegvilág rendkívül gyors és erőteljes fejlődésen megy keresztül, mivel a legkülönbözőbb szőnyegeket is képesek vagyunk legyártani, amiknek csak a képzelet szab határt. Rövid szőrű, hosszú szőrű, egyoldalú, kétoldalú, kinti, benti, műszálas, pamut, ragasztott, szőtt, egyszínű, sok színű, rojtos, nem rojtos, shaggy, stb, de a festék anyaga is jelentős különbségeket mutat típusonként. Még a saját arcképedet is megcsináltathatod szőnyegből! A régi időkből származó, antik szőnyegeknél még sokkal kisebb eltérés figyelhető meg szőnyeg és szőnyeg között.


Milyen szennyeződéseket rejtenek a szőnyeg szálai?


A szőnyeg a tér alján, vízszintesen helyezkedik el. Ebből kifolyólag rengeteg szennyeződés van rajta, ugyanis ide hullik le a gravitációtó hatására minden, bele értve a koszt is. Szőr, haj, szösz, por, morzsa, egyéb ételdarabok, különböző hámsejtek, mint például az elhalt bőr... Ha kisállat is lakik az otthonunkban, akkor neki a levedlett szőre, de időnkét előfordul, hogy bent végzik el a lakásban a kis vagy nagy dolgukat, a praclijukkal, amivel az utcán járnak, behozzák az utca piszkát (amibe most bele se menjünk mennyi szennyeződés található a földön). Mi is hajlamosak vagyunk cipőstül visszaszaladni egyszer egyszer a bent felejtett kulcsért vagy napszemüvegért, ilyenkor a cipő talpát bizony a szőnyegbe töröljük. És a sor még nagyon nagyon hosszú, mert a szabad szemmel nem látható mikrobakteriális, vírusos, stb. szennyeződésekről nem is esett szó, de reméljük sikerült érzékeltetnünk mennyiféle képen koszolódik a szőnyeg.


A porszívó története...

Hubert Cecil Booth megalkotta az első szőnyegporszívót 1901-ben

Most, hogy letisztáztuk mi is a szőnyeg és meghatároztuk a típusait, átvettük a rajtuk előforduló szennyeződéseket, innentől a cikkünk főszereplőjével, a szőnyegtisztítás első mozzanatával, a porszívózással fogunk hosszasabban foglalkozni. Első mozzanat, ugyanis a porszívózás, mint tisztítás-technológiai eljárás, az első Aranylépésben foglaltatott, nem tapadó szennyeződéseket hivatott eltávolítani. A porszívó áramoltatott levegő segítségével, ami részleges vákuumot hoz létre, szívja fel a szennyeződéseket. A története az 1900-as évek elejére nyúlik vissza, egészen pontosan 1901-ig, amikor egy bizonyos Hubert Cecil Booth a mai porszívók ősének tekinthető gépet megalkotta. Érdekesség, hogy a hengerkefés szőnyegseprűt már 1876-ban feltalálták, ami egy dobozba gyűjtötte a koszt, de szívó funkcióval még nem rendelkezett, míg napjaink leghatásosabb szőnyegporszívói mind a két funkciót alkalmazzák. Sőt! A tisztítás-technológia szakmai előírása is az, hogy szőnyeg porszívózásához hengerkefés (vagy más néven, porolókefés) porszívót kell alkalmazni!


A porszívózásnak is, mint minden munkafolyamatnak van normaideje, amit nagyon sok körülmény befolyásol. mint például a porszívózandó felület anyaga, a porszívónk fejének szélessége, a porszívó szívóereje, mennyi tárgyat, berendezést kell el és vissza mozgatni porszívózás közben, ecetara, ecetara. Normaidőnek nevezzük azt az időmennyiséget, ami alatt egy meghatározott munkát vagy műveletet elvégzünk. A normaidő lényege, hogy számolhatóvá, tervezhetővé váljon a takarítás. De, mint említettük, sok körülmény befolyásolja a teljesítési időt, így lehetetlen egy sémát ráhúzni az összes területre. A pontos előzetes kalkulációhoz nagy tapasztalatra és sok háttér-információra van szükség! Porszívózás esetén a normaidő például 1000 m2/óra. Ez azt jelenti, hogy 1000 m2-nyi területet porszívóztunk össze 1 óra alatt. Padlószőnyeg esetén, átlagos szennyeződéssel a valós szám, az valahol 200 négyzetméter/óra körül van, ha alaposan minden részletre kiterjedően porszívózunk. Nyilván, ha ott porszívózunk csak, ahol a papok táncolnak, akkor lényegesen gyorsabban haladunk, de mi törekszünk a precíz, minőségi takarításra, ahhoz pedig több idő kell. Mint ahogy a mondás is tartja: "Jó munkához idő kell!". A felületet pedig egy meghatározott mozdulatsorral tudjuk alaposan, minden részletére kiterjedően átporszívózni, úgy, hogy ne maradjon ki sehol! Mutatjuk!



Miért hatásosabb szőnyegporszívózáshoz a hengerkefés fejjel ellátott porszívó a hagyományos fejegységűeknél?


Erre a kérdésre, hogy érhető legyen a válaszunk először is a hengerkefés porszívónak a működését kell részletezni. Természetesen a lényeges különbség az a fejegységben van, ahol a hengerkefe található. Tehát a porszívófej, ami találkozik a tisztított felülettel egy forgó, henger alakú kefével van felszerelve. Ez a kefe a szívócsatornában helyezkedik el és közvetlenül érintkezik a szőnyeg szálaival. Kétféle irányzata van, az egyik, amikor a kefét az áramló levegő egy turbinalapát segítségével forgatja vagy a másik, amikor egy villanymotor közvetlenül hajtja. A villanymotoros verzió a hatékonyabb, mert sokkal erősebb és direktebb a hajtása, így nem áll le ha például hosszabb szőrű szőnyeget porszívózunk vele. Nyílván meg vannak a határai ennek a villanymotorral közvetlenül hajtott hengerkefének is, mert bele tud gabalyodni a szőnyeg szálaiba ő is, de sokkal sokkal erősebb, mint a turbóhajtásos változat. Tehát a szőnyegporszívóban forog ez az említett hengerkefe, így a szálak közül nem csak az áramló levegőre van bízva a szennyeződések eltávolítása, hanem egy igen erős fizikai ráhatással meg van támogatva a folyamat, mégpedig a szálak kefés fésülésével. A forgó kefe amellett, hogy a haj- és szőrszálakat kifésüli a szálak közül, a forgásnak köszönhetően folyamatosan üti a szálakat, így a port is sokkal hatékonyabban távolítja el a szőnyegből. Továbbá a végeredmény azért is sokkal szebb lesz, mert a szőnyeg szálai szebben fognak állni, a hengerkefe borzolását követően!


Szerintünk a leghatásosabb szőnyegporszívózás az az amikor a porszívót csövek és fej nélkül használjuk, a könyökcsövet erősen rányomva, közvetlenül végezzük a porszívózást. Sajnos ezt a műveletet letérdelve, négy kéz-láb tudjuk csak elvégezni és maga a porszívózás is sokkal fárasztóbb, mert a vállunk a porszívóvég ide-oda rángatástól hamar bedurran, de a különbség összehasonlíthatatlan. Viszont a normaideje ennek a fajta porszívózásnak 8 perc/m2, tehát rendkívül lassan halad vele az ember! Nyílván ha több száz vagy ezer m2-ről van szó, akkor képtelenség ezzel a módszerrel végig menni az egész területen, a lassúsága miatt mi is csak pár négyzetméteres szőnyegeken alkalmazzuk ezt az alapos porszívózást. Ezt a fajta portalanítást csak a gépi porolás múlja felül, de arról egy másik bejegyzésünkben fogunk részletesen beszélni.



A következő videókban összehasonlítjuk a különböző módszereit a porszívózásnak, mégpedig úgy, hogy egy adott szőnyeget különböző porszívózási technikával porszívózunk végig, így te magad tudod eldönteni melyik a leghatásosabb közülük!


1. Szobai szőnyeg porszívózása hagyományos padlófejjel ellátott porszívóval:


2. Szobai szőnyeg porszívózása hengerkefés porszívóval:


Láthatod, hogy az első videóban szereplő porszívó (ami rendkívül hatékony!) sokkal sokkal lassabban és fele annyira alaposan szedi össze a szennyeződéseket a szőnyegről, mint a második videóban szereplő hengerkefés porszívó!


Reméljük, hogy sok hasznos információval gazdagítottunk! Ha kérdésed van a témával kapcsolatban vagy professzionális segítségre van szükséged a szőnyeged tisztításával kapcsolatban, akkor keresd a Szőnyegtisztító Központunkat! Segítünk!



80 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page