top of page
  • Szerző képeSzőnyegtisztító Központ

A szőnyeg

Leterített szőnyeg, ülőgarnitúrával

Ebben a cikkünkben a lakások egyik közkedvelt textíliájával fogunk részletesen foglalkozni, ami pedig nem más, mint a szőnyeg. Ahhoz, hogy alaposan körül tudjuk járni ezt a témát, először is le kell tisztázni, hogy:


Mi a szőnyeg?

A szőnyeg alapvetően textilszálakból szőtt melegburkolati tárgy. Nagyobb részüket a padlóra terítik, de sok esetben találkozunk fali szőnyegekkel is. A textilszálakat kézzel vagy géppel szövik, esetleg csomózzák. A kézzel szőtt szőnyegek akár egy évig is készülhetnek, ezért sokkal drágábbak is géppel szőtt társaiknál. Napjainkban már a szőnyeg mintázatának csak a képzelet szab határt.


A szőnyeg szó eredete

A sző ige elavult szőn alakjából lett deverbális -g névszóképzővel (mint forgatag, görgeteg) és az n palatalizációjával. A palatalizáció, úgynevezett jésítés avagy lágyítás olyan mássalhangzó-képzésmód, ahol az eredeti mássalhangzót egy j hanggal együtt ejtjük, így alakult ki a szőnjeg, kiejtve szőnyeg.

A szövésből, mint tevékenységből, a szőtt anyag jön létre, amit szöveny-nek vagy szövény-nek is neveztek hajdanán. Az ősmagyarok és az ómagyarok a szőnyeget szövéndek-nek, szövindek-nek vagy szövenyeg-nek nevezték.


A szőnyeg története

A legkorábbi fennmaradt bolyhos szőnyeg a "Pazyryk szőnyeg", amely a Kr. e. 5-4. századból származik
A legkorábbi fennmaradt szőnyeg a "Pazyryk szőnyeg", amely a Kr. e. 5 - 4. századból származik

Az embereknek a vágya, hogy az otthonukat melegebbé tegyék, már réges-régen, az őskorban is meg volt, de az ősemberek akkoriban még inkább állatbőröket használtak szőnyeg gyanánt, nem textilszövetet. A csomózott szőnyegek egyes elméletek szerint a Kaszpi-tenger térségéből (Észak-Irán) vagy az Örmény-fennsíkról származnak. Bár vannak bizonyítékok arra, hogy a juhokat a pásztorok már a 7. évezredben is nyírták gyapjújukért, amelyet aztán összefontak és szőttek. A legkorábbi fennmaradt szőnyeg a "Pazyryk szőnyeg", amely a Kr. e. 5 - 4. századból származik, lassan 2600 éves! 1949-ben a szibériai Altaj-hegységben található Pazyryk temetkezési sírdombon végzett ásatáson egy bizonyos Szergej Ivanovics Rudenko úriember találta rá erre a pazar szőnyegre. Egészen hihetetlen, hogy szinte teljesen ép állapotban látott újra napvilágot ez a gazdag színvilágú szőnyeg, melyet szarvasokból és lovasokból álló szegély keretez. Ezen lovasok mintázata megegyezik az iráni Persepolis romjainál talált domborművel, amin az örmény küldöttség egy részét ábrázolták. A mérete 200 x 183 cm. A szőnyeget örmény kettős csomóval szőtték, a vörös szálak színe pedig örmény cochinealból készült, melyről Hérodotosz írásaiban (aki egy i. e. 5. században élő földrajztudós és történész volt) az olvasható, hogy a Kaukázus lakói gyönyörű szőnyegeket szőttek, ragyogó színekkel, amelyek soha nem fakultak ki! Az ősi szőnyegek kiváló szaktekintélye, Ulrich Schurmann azt mondja erről a történelmi ereklyéről, hogy: "A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján meggyőződésem, hogy a Pazyryk szőnyeg temetkezési kellék volt, és valószínűleg örmény mester remekműve." - forrás: Wikipedia

További tradicionális szőnyegkészítő területek például India, Irán, Pakisztán és Törökország. A keleti szőnyegeket kézzel csomózzák vagy szövik és az eredetük rendkívül fontos, ugyanis a származási országonként vagy területenként változnak a felhasznált festék anyagai, a színvilág és az ábrázolt motívumok, de még a szövési technikák is. Nem beszélve, hogy az arab országokban még repülni is tudnak a szőnyegek, ahogy ezt Aladdin bemutatta.


A szőnyeg fejlődése

Ahogy azt fentebb írtuk, az ősemberek állatbőreitől, a kézi csomózású keleti szőnyegektől a technológia fejlődésével és a szövőgépek megjelenésével az emberek áttértek a gépi szövésű szőnyegek gyártására. Sokféle szőnyeg létezik, az egy oldalt használatosaktól a két oldalú rongyszőnyegeken át a hosszú szőrű, shaggy szőnyegekig. Rojtos szélű, gyapjú, műszálas, perzsa, stb. stb. Napjainkban már egyedi mintájú gépi szőnyegeket is gyártanak, amit egy speciális szőnyegkészítő gép segítségével készítenek.


Természetesen manapság is készítenek kézzel szőnyegeket, ezeknek az értéke sokszorosa az ipari, műszálas társaikénak.



A szőnyeg tisztítása

És végül, szőnyegtisztító cég lévén muszáj szót ejtenünk a szőnyegek tisztításáról is. Mivel a földön hevernek és rajtuk járunk (sok helyen cipőstül!), ezért elég gyakran kell őket takarítani. Napjainkig a szőnyeg tisztítására már többféle módszert találtak ki. A megfelelő tisztítási eljárás kiválasztását jelentősen befolyásolja a szőnyeg fajtája. Az egyik ilyen meghatározó tulajdonság például az, hogy rögzített vagy nem rögzített, továbbá az, hogy milyen mértékű tisztítást szeretnénk a szőnyegünkön végrehajtani.


A leggyakrabban végrehajtott és legegyszerűbb szőnyegtisztítási művelet, a porszívózás. Ez képviseli a belépő szintet a padlón heverő lakástextil szennyeződés-mentesítés világában. Eme tisztítás-technológiai lépést naponta vagy hetente, a rendszeres takarítások alkalmával szoktuk elvégezni. Ilyenkor szokás a lakásban található szőnyegeket is portalanítani. Igaz, hogy ez az eljárás "csak" a nem tapadó szennyeződéseket távolítja el a szőnyeg szálai közül (por, szőr, hajszál, szösz, morzsa, stb.), de mivel nem moshatjuk ki hetente a szőnyegeket (kicsit drága mulatság is lenne), ezért ezt az egyszerűbb eljárást alkalmazza az emberek nagytöbbsége. A szakmai irányelv szőnyeg porszívózására, a hengerkefés porszívó használatával történő tisztítás. Régi időkben a szőnyeg tulajdonosok lehordták a szőnyegeiket az udvaron található poroló állványhoz és egy fából készült poroló segítségével alaposan kiporolták azt. Ma ezt már erre a célra kifejlesztett, korszerű porológépek végzik, sokkal alaposabban a kézi szőnyegporolásnál!

A szőnyegtisztítás legmagasabb szintjét a szőnyegmosás vagy a tisztítószeres / kefés súrolás jelenti. Természetesen ezeket a legalaposabb szőnyegtisztítási folyamatokat is a nem tapadó szennyeződések eltávolításával kezdjük, amit a már szóba hozott porológéppel hajtunk végre. A portalanított szőnyeg egy tisztítószeres oldattal teli kádban folytatja útját a tökéletes tisztaság felé, ahonnan a behatási idő letelte után a multi-kefés szőnyegtisztító automatába helyezzük és egy több irányú (sík és hengeres) súroláson esik át. Az öblítés után egy ipari centrifuga, 1400-as fordulaton kivonja a szőnyegből a nedvességet, majd jöhet a száradás. Ezt ma a legfejlettebb szőnyegtisztítási technológia!


Ha rögzített a szőnyeg, akkor padlószőnyegről beszélünk, amit a helyszínen vagyunk kénytelenek tisztítani, ami sajnos korlátok közé szorítja a metódust. Korlátok közé, mert például rendesen kiporolni sem tudjuk ezeket a szőnyegeket. Hengerkefés porszívóval ugyan alaposan ki tudjuk őket porszívózni, de ez, mint említettük, messze elmarad a gépi porolástól! A padlószőnyegek mélytisztítására két fő irányzat alakult ki, mégpedig a nedves és a száraz szőnyegtisztítás. Mélytisztítás alatt a szőnyeg felszínén található és a szálak közt megbújó tapadó szennyeződések eltávolítását értjük. A nedves padlószőnyeg tisztítást permet-extrakciós szőnyegtisztító géppel végezzük, a száraz tisztításnál pedig a vegyszeres bepermetezést követően először egy speciális port beledolgozunk a szőnyegbe. Ez a különleges por felissza (vagy magába szívja) a tisztítószer által feloldott szennyeződést, amit hengerkefés porszívóval kivonunk a szálak közül.


Reméljük, hogy tetszett ez a cikk és hasznos információkkal lettél gazdagabb! Ha professzionális szőnyegtisztítást szeretnél rendelni szőnyegeid számára, akkor hívd a Szőnyegtisztító Központot!

26 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page