top of page
  • Szerző képeSzőnyegtisztító Központ

Így tartsd tisztán a szőnyeged!

A szőnyegeink életkorát nagyban befolyásolja a szakszerű tisztítás és megfelelő rendszerességű tisztán tartás! Első olvasásra ez a kijelentés hülyeségnek tűnhet, pedig nem az. Ugyanis ha nem tisztítjuk a szőnyegünket rendszeresen, akkor a szennyeződés mértéke idővel maradandó nyomokat hagy a textil szálain és ezek a foltok nem csak a közérzetünket befolyásolják negatívan, hanem a szőnyeg életét is megrövidítik! Hogyan kerülhetjük el ennek a tragédiának a bekövetkezését? Erre a kérdésre ad most választ ez a cikk.


Ezekre az eszközökre lesz szükséged a rendszeres és szakszerű szőnyegtisztításhoz:

Természetesen most azokat a kellékeket soroljuk fel, amik egy átlagos háztartásban is előfordulnak vagy bérelni lehet őket.

Az elsőszámú csodafegyver a porszívó. Ha mélyebbre akarod ásni magad otthon a por eltávolításában, akkor be kell szerezned egy szőnyegporolót, és ehhez egy korlátot vagy állványt. A száraz tisztító módszerek után jöhetnek a nedves szőnyegtisztításhoz elengedhetetlen hozzávalók: permet-extrakciós kárpit- és szőnyegtisztító gép és egy hatékony szőnyegtisztító szer. Továbbá szükséged lesz türelemre és a kitartásra, de a legfontosabb dolog sem maradhat le a listáról, az pedig nem más, mint a tudás, azaz ismeret a szőnyegtisztító eljárások és tisztítószerek szakszerű alkalmazásáról. Természetesen a tudás hiányára is gyógyír lesz most ez a bejegyzés! No de, hogy felsoroltuk a hozzávalókat, most jöhetnek a lépések, amikkel megnövelheted a szőnyeg élethosszát.


A szőnyegtisztítás fokozatai és ismétlési ciklusai

Az első tisztítási folyamat ami szóba kerül, ha rendszeres szőnyeg tisztán tartásról van szó, az a porszívózás. Ezt minimum heti rendszerességgel végezzük el! Tehát legalább hetente egy alkalommal porszívózzuk át a szőnyegünk alaposan. Mit jelent az alapos szőnyegporszívózás? Hát nem azt, hogy csak úgy ímmel-ámmal áttologatjuk rajta a "sima" porszívófejet.

Tipp! Ha még porszívó vásárlás előtt állsz és szőnyegeid vannak, akkor mindenképpen olyat vegyél, aminek van hengerkefés fejegysége!

A tisztítás-technológia szakma ehhez a tevékenységhez ugyanis a hengerkefés vagy porolókefés porszívót írja elő! Nem javasolja! Hanem előírja! Mivel a hagyományos porszívó fejjel nem érhetjük el azt a tisztítási szintet, mint a hengerkefés vetélytársaikkal. Hogyan működik a hengerkefés porszívófej? A nevéből is adódik, hogy egy henger alakú kefe forog (amit vagy az áramló levegő forgat vagy villanymotor) a fejegységben ami a szőnyeg szálait kefézi. Ezáltal sokkal hatékonyabban távolítja el az olyan típusú szennyeződéseket, mint a hajszál, szőrszál, de mivel a forgásból adódóan folyamatosan "ütögeti" is a szálakat, így a port és egyéb morzsalékokat is magasabb szinten száműzi a szőnyeg mélyebb rétegeiből.


cső nélküli alapos szőnyegporszívózás

Ha nincs ilyen porszívód, akkor vedd le a porszívócsöveket és a gégecső végén található könyökrésszel négyzetcentiméterről-négyzetcentiméterre porszívózd át a szőnyeg felületét. Ez elég lassú eljárás, de rettenetesen alapos, (Nekem az egyik kedvencem! - szerk.) viszont nagyon időigényes is. 8 perc / négyzetméter a haladási sebesség. Ha a heti porszívózásnál csak felületesen szoktad átporszívózni a szőnyegeid, akkor ezeket az alaposabb tisztítási eljárásokat havonta egyszer végezd el!


Ugyancsak havonta egyszer javasoljuk a szőnyegek kiporolását. Ehhez egy porolóra és egy állványra lesz szükséged. Az állványt természetesen pótolhatja egy megfelelő magasságban lévő korlát is.

Arra figyelj, ha több lakásos társasházban élsz, akkor mindenképpen olyan helyen végezd el, ahol nem a többi lakó nyakába hullik a szőnyegből távozó por!

Kiteríted a szőnyeget és elkezded ütögetni a felületét. Ne csak a színét, hanem a fonákját is! A szőnyegporolás után ajánlott még egyszer átporszívózni a lakástextíliát.


Most, hogy kiveséztük a nem tapadó szennyeződések, azaz a por, hajszál, szőrszálak, morzsák, stb. eltávolításának módjait (száraz tisztítási eljárások) és ajánlott periódusát, jöhetnek a komolyabb ápolási technikák.


Ahhoz, hogy a szőnyegek igazán tiszták maradjanak, sajnos a porolás és a porszívózás (bármennyire is alaposan végezzük) nem lesznek elegendőek. Nedves tisztításra is szükség van a tökéletes tisztaság eléréséhez.


A nedves szőnyegtisztítások előszobáját képviseli a permet-extrakciós eljárás. A nedves tisztítási folyamatot mondanunk se kell, hogy egy alapos porolás, porszívózás előzi meg. Majd a speciális kárpit- és szőnyegtisztító géppel (ami ha nincs saját bérelni is tudunk) felvisszük a tisztítószeres oldatot a szőnyegre, majd hagyjuk állni pár percet, egy puha kefével dörzsöljük át a szőnyeg felületét és a behatási idő elteltével szívjuk ki a már feloldott szennyeződésekkel teli nedvességet. Ha úgy ítéljük meg, hogy a tisztítás nem távolította el a szennyeződéseket, akkor újra permetezzük be a felületet majd szívjuk ki az anyagból. Addig ismételjük, amíg sikerrel nem járunk. Majd jöhet az elmeredhetetlen öblítés. És a szőnyeg fonákjáról se feledkezz meg! A permet-extrakciós szőnyegtisztításról már írtunk egy összefoglaló cikket, így ha részletesebb információkra szomjazol, akkor ajánljuk figyelmedbe azt a cikket is! A nedves szőnyegtisztítást minimum évente, legrosszabb esetben két évente ajánlott elvégezni vagy szakemberrel elvégeztetni! Nyilván számít a felhasználás intenzitása, mert nem mindegy, hogy egy sok tagú család nappalijában van erős igénybevételnek kitéve a melegburkolat vagy egy egyedülálló személy hálójában, ahová tuti, még véletlenül se szalad vissza cipőstül. Komolyabb esetekbe most nem megyünk bele. De ez, mint említettük, ez csak az előszobája a nedves eljárásoknak!


És van az igazi szőnyegtisztítás, ahol nagyipari gépek veszik kezelésbe a szőnyeget. Itt a tisztítás egy gépi porolással kezdődik, ahol egy speciális masina "üti-veri" a szőnyeget, amíg akár több kiló port is kiráz belőle. A poroló után az egész szőnyeg alámerül egy kád tisztítószeres vízbe, ahonnan az áztatás után a több, különböző típusú kefével felszerelt szőnyegmosó gépbe kerül. Itt magasnyomású vízsugarak és vízkiszorító lapátok társaságában tisztul meg a textília (még az alja is!). Magyarul egy nagyon alapos kényeztető fürdőn megy át a szőnyeg, ahonnan az ipari centrifugába kerül. A centrifuga 1400-as fordulaton megpörgeti a szőnyeget, így a lehető legtöbb nedvességet és a feloldott szennyeződést eltávolítva a szálak közül. A szárítóteremben ventillátorok és páramentesítő gépek társaságában gyorsan megszárad a szőnyeg, így biztos, hogy tökéletesen tiszta és foltmentes lesz a kezelés után. Ez az ipari folyamat a legmagasabb szintje a szőnyegtisztításnak! A javaslatunk, hogy ezzel a szőnyegtisztítással évente, legrosszabb esetben két évente mosasd ki a szőnyegeidet és akár 10-20 évig is élvezhetjük szeretett szőnyegünk társaságát, természetesen. a rendszeres szőnyeg porszívózásról nem megfeledkezve!


Reméljük sok hasznos információval gazdagítottunk és most már szakszerűbben tartod tisztán a szőnyegeid. A tisztítószerekről szándékosan nem beszéltünk, annak majd egy külön blog bejegyzést szentelünk. És ha elérkezett a nedves szőnyegtisztítás ideje, akkor hívd a Takarító Kommandó Szőnyegtisztító Központját, ahol a legkorszerűbb ipari szőnyegtisztító gépsorral tisztítjuk ki a szőnyegeid, Budapesten és Pest vármegye területén háztól - házig szállítással!

15 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page