top of page
  • Szerző képeSzőnyegtisztító Központ

Az ipari szőnyegtisztítás kellékei

Az ipari szőnyegtisztítás napjaink leghatékonyabb tisztítás-technológiai eljárása szőnyegek tisztítására. Azonban ehhez nem csak attól lesz ipari, hogy egy cég vesz egy ipari használatra szánt Karcher Puzzi kárpit- és szőnyegtisztító gépet fél millió Forintért és vállal szőnyegtisztítást. Nem, nem. Az igazi ipari szőnyegtisztáshoz több milliós, óriási, több gépből álló szőnyegtisztító gépsorra, ipari szőnyegtisztító koncentrátumra és még egy csomó apróságra van szükség. Ebben a cikkünkben ezeket a hozzávalókat szedjük össze.


Mutli-kefés szőnyegsúroló automata
Mutli-kefés szőnyegsúroló automata

Az ipari szőnyegtisztítás alapjai:

Ipari szőnyegtisztításról akkor tudunk beszélni, ha a szőnyegtisztító üzem rendelkezik a három munkafolyamatot ellátó gépből álló gépsorral. Az első gép, a nem tapadó szennyeződéseket hivatott eltávolítani a szőnyegből, ez padig nem más, mint a poroló gép. Ez a tisztítási folyamat első állomása. Itt egy nagyteljesítményű ipari poroló belsejében vasrudak magas fordulatszámon ütik a textil mindkét oldalát így rendkívül hatékonyan kiporolja a szőnyeget. A kipotyogott szennyeződéseket egy erős szívórendszer egy porzsákba gyűjti össze. A gépünkben található óriási hengerkefével alaposan átmozgatja a szőnyeg szálait így távolítja el közülük az ott található hajszálakat és a szőrszálakat is. Ez a technológia sokkal hatékonyabb a hagyományos kézi porolásnál, amikor a régi társasházak udvarain található állványon ütjük a szőnyeget a fonott porolóval. A következő gép az automata szőnyegtisztító gép. Az egyszerűbb szőnyegsúroló automatákban csak 2 vagy 4 tányérkefe végzi a kefézést, a mi gépünkben 5 található, amely ki van egészítve 2 óriási hengerkefével, így minden irányból át vannak mozgatva a szálak többszörösen. (Ilyen technológiával csak egy-két cég rendelkezik Magyarországon!) De mitől automata ez a gép? A gép belsejébe egy szállítószalag segítségével jut be a szőnyeg, ahol egy tisztítószeres áztatás után kezdik súrolni a kefék. A több irányból történő kefézés után jöhetnek a magasnyomású öblítő vízsugara, ahol gumilapátok segítségével nyomják ki a visszamaradó nedvességet és a feloldott szennyeződést a szőnyeg anyagából. Innen a nedves kelmét a harmadik gépbe tesszük, ami pedig nem más, mint az ipari centrifuga. Ez a nagyteljesítményű gép zárja a tisztítási folyamatot, ahol mechanikai úton vonjuk ki a szálak közül a nedvességet és az esetlegesen ott maradt feloldott szennyeződéseket. Mert ha csak hagynánk megszáradni a súrolás után a szőnyeget, akkor ezek a nem kívánatos anyagok ott maradnának a szőnyegben a víz elpárolgását követően. Természetesen a száradást is segítjük ventillátorokkal és páraelszívó gépekkel és a csomagolás előtt is egy hengerkefés gép átporszívózza a szőnyeget, de a fent felsorolt három gép az ipari szőnyegtisztítás alapja.


Az ipari szőnyegtisztítás hozzávalói:


Terület:

Mindenek előtt szükség lesz egy helyszínre. Ennek több szempontnak is meg kell felelnie! Egyik fő szempont, hogy az óriási gépek elférjenek egy olyan területen, ahol a padló a rá érkező vízmennyiséget elvezeti a lefolyórendszerbe. Magyarul lejtenie kell és rendelkeznie összefolyóval a padlónak. Ennek a kialakítása sajnos nagyon drága mulatság! Minőségi, időtálló anyagokból, olyanokból amelyek bírják az ipari felhasználást, 3 - 4 millió Forint körül van 100 m2. Vannak olyan esetek, amikor a szőnyegsúroló automatát ki kell váltanunk kisebb gépekkel vagy kézi kefékkel, mert a szőnyeg érzékeny az erős súrolásra vagy a szennyeződés mértéke olyan magas, hogy egytárcsás súrolóval kell kikefézni a szőnyeget, de a területnek erre is alkalmasnak kell lennie. Ahol a padlónak több 10 liter vizet is képesnek kell lennie elvezetni, amit a kinyomó lapátokkal kitolunk a szőnyegből.


  1. Ipari szőnyegporoló gép

  2. Automata szőnyegsúroló gép (multi-kefés)

  3. Ipari szőnyeg centrifuga

  4. Magasnyomású mosó (forró vizes)

  5. Egytárcsás súroló (szőnyegtisztító kefével)

  6. Hengerkefés súrológép (szőnyegtisztító kefével)

  7. Ventillátor, páraelszívó gép

  8. Ózon generátor

Eszközök:

  1. Kézi vízkinyomó lapátok (külön-külön a műszálas és a pamut szőnyeghez)

  2. Kézi kefék

  3. Nyeles kefék

  4. Szőnyegtároló állványok

  5. Szőnyegszállító kocsik

  6. Szőnyegáztató kádak

  7. Szárító állvány

  8. Csomagoló állvány

  9. Jelölő címkerendszer

Tisztítószerek:

A tisztítószerek területén fel kell készülni rendesen, ugyanis a szőnyeg anyagától függően (gondolok itt a műszálas és a pamut közti eltérésre) és a szennyeződés típusától függően más és más tisztítószereket és oldószereket kell használnunk ahhoz, hogy minden esetben sikerrel járjunk. Természetesen sajnos nem minden szennyeződés távolítható el nyom nélkül, de a jelentős részük azért megfelelő szakmai tudással szépen kitisztítható a szőnyeg szálai közül.


Ha szeretnéd, hogy szőnyegeid a lehető legalaposabb tisztításon essenek át, akkor hívd a TAK Szőnyegtisztító Központját és garantáltan tisztán, illatosan és szennyeződésmentesen kapod vissza a szeretett szőnyegeidet!

16 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page