top of page

Padlószőnyeg tisztítás

padlószőnyeg tisztítás permet-extrakcios szőnyegtisztító géppel hengerkefés fejegységgel

A padlószőnyeg mind az otthonok hálószobáinak, mind pedig a munkahelyek irodáinak, szállodák folyosóinak kedvelt padlóburkolata. Felhasználtság tekintetében természetesen az irodai szőnyegek aratják le a babért, mivel ezeken a szőnyegeken nagyon sokan, ráadásul utcai cipőben, járkálnak. Így ezek tisztítására sokkal sűrűbben kell sort keríteni, mert bizony a nagyobb forgalom több kosszal jár! Egy hálószobában vagy egy nappaliban azért közel nincs akkora kosz, de azért ezekben a helyiségekben is ajánlott minimum 1-2 évente elvégezni egy nedves, tisztítószeres, gépi szőnyegtisztítást.

Mivel a padlószőnyegnek az egyik (a tisztítás szempontjából) legmeghatározóbb tulajdonsága az, hogy le van ragasztva, ebből kifolyólag nem lehet elszállítani a helyükről, így a tisztításukat helyben kell elvégezni. Ezekhez a lokális szőnyegtisztításokhoz a Kärcher szuperhatékony permet-extrakciós gépeket fejlesztett ki! Mint például a Puzzi 30/4, ami az egyik legnagyobb teljesítményű szóró/szívó takarító eszköz. Amit a hatékonyság növelése és a minőség javítása érdekében egy Kärcher PW 30-as hengerkefés (amit egy villanymotor forgat) fejegységgel egészítettünk ki. Gőzporszívózással tovább emelhető a minőség, mivel a hő hatására jobban feloldódnak a szennyeződések. De vannak azonban olyan területeken fekvő padlószőnyegek amiket a folyamatos gyalogosforgalom vagy egyéb technikai okok miatt nem lehet nedves eljárással tisztítani ezeket úgynevezett száraz szőnyegtisztítással kell kitisztítani.

Ha szeretnéd, hogy gyönyörű szép, tiszta padlószőnyegeid legyenek az otthonodban vagy a munkahelyed irodáiban, akkor egyszerűen rendeld meg a 'padlószőnyeg tisztítás' opciót! Budapesten és Pest megye területén, rövid határidővel. Irodai padlószőnyeg esetében ha a rendszeres tisztítás mellett döntesz, akkor nem csak a padlószőnyeg élettartamát növeled, hanem még költséget is spórolsz! Mert a szennyezettség mértéke gyakran ismétlődő szőnyegtisztítás esetén nem éri el azt a szintet, hogy hosszú, időigényes tisztításra legyen szükség. 3-4 havonta megejtett tisztítás esetén rövidebb frissítések is elegendőek, amik lényegesen kisebb költségvonzatú munkálatok, mintha az évekig gyűlt szennyeződést kellene eltávolítani a szőnyeg felületéről!

A padlószőnyeg tisztítás lépései

1. Előkészítés:

Mielőtt neki kezdenénk a padlószőnyeg tisztításának, először fel kell szabadítani a területet minden rajta lévő bútortól és egyéb használati tárgytól, hogy rendesen hozzáférjünk a tisztítandó szőnyeghez. Munkatársaink természetesen nagy örömmel segítenek a szőnyeg felszabadításában is, ez esetben az erre fordított időt óradíjban számoljuk fel. A szőnyegtisztítás után a visszapakolásukkal ajánlott megvárni a teljes száradást!

2. Porszívózás / portalanítás:

A tisztítási folyamat első lépése a porszívózás, nincs ez másként padlószőnyeg tisztítás esetén sem. A porszívózással távolítjuk el a szőnyeg felületéről és a szálak közül a nem tapadó szennyeződéseket (I. Aranylépés). A tisztítás-technológia erre a műveletre hengerkefés (vagy porolókefés) porszívót javasol, mivel a forgó kefék segítségével sokkal hatékonyabban távolítják el a szennyeződéseket hagyományos fejű társaiknál. A minden részre kiterjedő, nagyon alapos porszívózás után következik a szőnyeg tisztítószeres tisztítása.

3. Szőnyegtisztítás és öblítés:

 E lépés megkezdése előtt ki kell választanunk, hogy a nedves vagy a száraz tisztítást fogjuk alkalmazni. Egyesek szerint a száraz szőnyegtisztítási eljárás is ugyanolyan hatékony, mint a nedves. Véleményünk szerint a nedves sokkal hatékonyabb, azonban vannak esetek, amikor kompromisszumot kell kötni a szőnyeg lokációja vagy valamilyen technikai ok miatt. A száraz szőnyegtisztításra okot adó körülmény például, ha a tisztítandó szőnyeg egy szálloda folyosóján helyezkedik el amin 0-24 órában közlekednek vagy ha egy olyan iroda szőnyegpadló tisztításáról van szó, ami alatt kábelkötegek futnak, de vannak szőnyeggyártók amik csak és kizárólag száraz szőnyegtisztítást javasolnak szőnyegeikhez. Ilyen és ehhez hasonló esetekben csak száraz tisztításra van lehetőségünk. Az alacsonyabb hatékonyság miatt javasoljuk a száraz szőnyegtisztítást gyakrabban elvégezni, hogy elkerüljük a szennyeződések felhalmozódását!

 A száraz tisztítási eljárás során speciális tisztítószeres oldattal bepermetezzük a szőnyeg felületét, majd egy vegyszerrel átitatott fűrészport hengerkefés szőnyegtisztító gépekkel bedolgozunk a szálak közé, ami felitatja az oldat által feloldott szennyeződések nagy részét. Miután alaposan eldolgoztuk a fűrészport, hengerkefés porszívóval kivonjuk a szőnyegből. A folyamatot az esetek nagytöbbségében többször meg kell ismételni a megfelelő tisztasági szint eléréséhez.

 A permet-extrakciós szőnyegtisztítási eljárás során egyazon gép végzi a szőnyeg bepermetezését és a tisztítószer által feloldott szennyeződések kivonását. A leghatékonyabb padlószőnyeg tisztító gépek a bepermetezést követően hengerkefékkel súrolják a nedves szőnyeget, így mechanikus hatással segítve a szennyeződések eltávolítását a szálakról. A szennyes víz kivonását ez esetben a szőnyegtisztító gép szívórendszere végzi, melyet egy külön tartályba gyűjt.

 A vegyszeres szőnyegtisztítást követően ajánlott öblítést is végezni a szárítás előtt!

4. Szárítás / száradás:

Az utolsó lépés a szőnyegtisztítás metódusában a száradás, amit padlószőnyegek esetében speciális szárító ventillátorokkal lehet elősegíteni, hogy gyorsabban megszáradjon a kitisztított szőnyeg.

A szőnyegtisztítás árazásáról az áraink menü pontban olvashatsz!

bottom of page